Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Asemalta kaikuivat kuulutukset / Kutsuna jota pakoon ei pääse

perjantai 22. maaliskuuta 2013

Asemalta kaikuivat kuulutukset / Kutsuna jota pakoon ei pääse


 Oon tässä viime aikoina oman matkustamiseni lisäksi erinäisistä syistä hengannut vähän väliä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Aiemmin lyhyesti valottamieni Detroitin ja Cancunin lentokenttien hienouksien lisäksi halusin kertoa tarkemmin itelleni nykyään varsin tutuksi tulleesta Suomen suurimmasta kansainvälisestikin arvostetusta lentoasemasta. Helsinki-Vantaan kautta lentää vuodessa lähes 15 miljoonaa matkustajaa ja se on viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana palkittu joka vuosi erinomaisuudestaan muun muassa kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n, brittiläisen ilmailututkimusorganisaatio Skytraxin sekä myös brittiläisen lifestyle-lehti Monoclen toimesta. Tarkempaa tietoa palkinnoista löytyy täältä.

Se on pastilli!  (Kuva: Finavia Oyj)

 Omasta mielestäni Helsinki-Vantaan lentoasema on selkeäopasteinen sekä tehokas ja toimiva palveluidensa suhteen. Lentokentälle saavuttaessahan ollaan useimmiten lähdössä jonkin sortin reissuun, eli monelle matkustajalle lentokentällä asiointi ja oleskelu on matkan ensimmäinen konkreettinen vaihe. Silloin halutaan, että reissu alkaa hyvillä mielin ja toivotaan lähtöselvityksen, turvatarkastuksen ynnä muiden muodollisuuksien sujuvan niin mutkattomasti kuin mahdollista.


Kuva: Finavia Oyj

Suomi-brändiä on mielestäni onnistuneesti tuotu esille perinteisten Marimekon, Iittalan ja Arabian lahjatavaroiden lisäksi lentoaseman Muumi-myymälässä. Lisäksi ostosvalikoimiin on putkahtanut myös uutukainen maailman ensimmäinen Angry Birds-lentokenttämyymälä. Tässä vaiheessa herääkin mielenkiinto - kuinkahan moni esimerkiksi Aasiasta tuleva matkustaja tietää Angry Birdsin alkuperämaan? Keskustelin asiasta kerran lennolla Ottawasta Detroitiin, kun vieruskaverikseni sattui korealainen bisnesmies. Hän kertoi lastensa pelaavan innoissaan Angry Birds-peliä, muttei ollut koskaan ajatellutkaan, mistä maasta pelin idea on lähtöisin. Nokian alkuperä sentään oli herralle kuitenkin selvää pässinlihaa! :)

Moni matkustaja saattaa lentokentällä pyöriessään napata kirjakaupasta mukaan uutuuspokkarin reissulukemiseksi. Helsinki-Vantaalta löytyy myös Book Swap-kirjanvaihtopiste, josta kuka tahansa voi ottaa kirjan mukaan täysin maksutta, sekä halutessaan myös kiikuttaa omat kirjat vaihtoon muille reissaajille luettaviksi. Tämän idean kehittivät Finnairin kahdeksan laaduntarkkailijaa (Quality Hunters), jotka yhdessä tutkivat ja keksivät kehitysideoita, miten lentomatkustamisesta ja lentoasemien palveluista voitaisiin tehdä vieläkin parempi kokemus matkustajille. Kirjavaihtopisteen idea osoittautui yhdeksi suosituimmista! Helsinki-Vantaan lentoasemalla on käytössä myös kaikille ilmainen avoin langaton verkko, ja liikkumista lentokenttäalueella helpottaa ilmainen lentokenttäbussi, joka kulkee pysäköintialueiden ja terminaalien väliä 15 minuutin välein.

Jäänpoisto ja -estosysteemit meneillään


Maailman lumimyrskyissä on viime talvina pähkäilty, kuinka Helsinki-Vantaa onnistuu pitämään kiitoradat puhtaana lumesta ja jäästä ja operoimaan lentoja ääriolosuhteissakin. Totuushan on yksinkertaisesti se, että Suomessa tällaiset sääolosuhteet on täysin normaaleja talviaikaan ja niihin osataan varautua suuremmassa mittakaavassa, kuin yhdellä traktorilla ja parilla kolalla ja lapiolla. Finavian lentokentillä käytetään SnowHow-tekniikkaa, johon kuuluu lentokenttien ylläpitämisen lisäksi myös lentokoneiden jäänesto- ja jäänpoistokäsittelyt. Aiheesta enemmän kiinnostuneet voivat klikata tänne lukeakseen ja katsoakseen lisää.

Omana suosikkinani täytyy mainita Helsinki-Vantaan terminaali kakkosen saapuvien 2B-aulassa sijaitseva Starbucks-kahvila. Vaikka en Jenkkilän ulkopuolella välttämättä ensimmäisenä innostuisi tukemaan tätä monikansallista kahvilaketjua, ovat sen chilisuklaabrowniet ja piparminttulatte silti jotain pientä luksusta arjessa! Lisäksi plussana kahvilan sijainti, joka tarjoaa aitiopaikan saapuvien matkustajien, iloisten jälleennäkemisten sekä tyylikkäiden lentoemojen ja -kapteenien univormujen tarkkailuun (mullako muka liikaa vapaa-aikaa..!)Itelläni on vielä testaamatta yleisöä varten rakennettu ilmainen lentokoneiden katseluterassi, joka tosin on talvisaikaan ymmärrettävästikin suljettuna. Näköalatasanne tarjoaa kuulemani mukaan upeat näkymät kiitotie 1:lle ja 2:lle sekä koneiden pysäköintipaikoille asematasolle. Mua on aina kiehtonut katsella lentokoneiden nousua ja laskeutumista, ja arvailla jo kaukaa koneen ollessa ilmassa, mikä lentoyhtiö on koneen värityksen perusteella kyseessä (Kajaanissahan tätä ei tosin tarvi paljoakaan jättää arvailujen varaan! ;)

Onko teidän reissuilla sattunut kohdalle sellaisia lentokenttiä, joilla mielellään olisitte viettäneet aikaa pitempäänkin, tai muuten vaan erikoisia tai viihtyisiä kenttiä?Tunnisteet: , , , ,

2 kommenttia:

22. maaliskuuta 2013 klo 16.19 , Blogger Annika kirjoitti...

Lentokentät on ihania :) Tähän mennessä paras kenttä on ollut Taipein kenttä, josta on varmaan ollut puhettakin..Hello Kitty lähtöportit ja orkideahuoneet jne :) Lisäksi siellä oli vähän siellä täällä ripoteltu sellaisia "aurinkotuoleja", joilla sai loikoilla. Ja se oli kans järkevästi suunniteltu, eli kaupat oli yhdessä osassa ja lähtöporttien alueella oli aika hiljaista niin sielllä pystyi vaikka nukkumaan tai muuten vaan surffaileen ilmasen wifin avulla. Vieläkin joskus hämmästyttää, jos kentällä ei olekaan ilmaista nettiä, kuka siitä nyt enää nykyään maksaa??

 
23. maaliskuuta 2013 klo 11.03 , Blogger Mari kirjoitti...

Oi se Taipein kenttä, ihan jo sen vuoksi haluaisin päästä käymään siellä! :) Lentokenttämukavuuden panostuksen taso on kyllä siellä päin varmaan ihan uusissa sfääreissä!

Tuo on kyllä ihan totta, ettei varmaan nykyään enää moni ala maksamaan erikseen netin käytöstä lentokentällä. Esim. Detroitin kentällä olis ollu maksullinen yhteys, joten eipä tullu kauppoja..

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu