Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Koko Meksiko yhdessä päivässä?

torstai 14. helmikuuta 2013

Koko Meksiko yhdessä päivässä?Lauantain lepopäivän jälkeen oltiin sunnuntaina taas valmiina lähtemään seuraavalle retkelle. Kohteena oli tällä kertaa eko-arkeologinen ja kulttuurillinen luonnonpuisto, jonka sanotaan olevan kuin koko Meksiko pienoiskoossa. Noin 20 minuutin ajomatkan päässä Playa del Carmenista sijaitsevassa valtavassa Xcaret-nimisessä puistossa on esillä Meksikon historiaa ja kulttuuria monessa eri muodossa ja näkemistä ja tekemistä riitti helposti koko päivän ajaksi. 

Alunperin suurin syy puistossa vierailulle oli se, että halusin nähdä eksoottisia ja mielellään mahdollisimman söpöjä eläimiä :) Quintana Roon alueelta löytyy useampikin pienempi eläinpuisto, mutta Xcaretin puisto osoittautui laajimmaksi ja kattavimmaksi myös eläinlajien suhteen. Suureksi helpotukseksi oli kiva huomata, että puisto on toteutettu yllättävän hyvällä tavalla eläinten mukavuutta ja luonnonoloja ajatellen – suurimmalle osalle eläimistä oli tilavat, mahdollisimman luonnonmukaiset alueet eikä yksikään tainnut näyttää apaattiselta jossain häkin pohjalla maaten. Mun parvekkeella aiemmin vierailleen punalakkisen tirpin lajitovereita löyty tosin häkin sisältä kyhjöttämästä muiden uhanalaisten lintujen joukossa – harmi ettei lajinimikylttiä ollut näkyvillä!

Jee flamingoja! :)
En vaan meinannu saada tarpeekseni mun suosikkilinnuista!
"Kato Pate, taas joku paparazzi!"


Hämähäkkiapinalla on tuhannen pitkät raajat
Valmiina pesulle? :)
Tapiiria vähän ujostutti.. Mutta sen nenä on niin söpö!:D
Näitä liskoja lymys joka paikassa ja sai suunnilleen väistellä
Jättiläismerikilpikonna haukkaamassa happea
Ja pienempi ylisöpö versio!
Perhospuistossa sain melkein itekin siivet selkään :)


Puistossa oli esillä myös meksikolaista poptaidetta muun muassa seuraavanlaisissa muodoissa:

Rouvien kanssa tässä iltapäiväkahveella...
Ja seuraavaksi innostuin herrasmiesseurassa virittelemään ilmakitaran sulosointuja!


Puistossa esitettiin vuosisatoja vanha Veracruzin osavaltiosta lähtöisin oleva perinne, jossa neljä miestä "lentää" köysien varassa pää alaspäin korkean tangon ympärillä. Perinteen uskotaan tuovan hedelmällisyyttä ja hyvää satoa ja se on mainittuna UNESCO:n kulttuuriperintölistalla. Kuvat ehkä selittää paremmin näitä Papantlan lentäviä miehiä kuin oma mahdollisimman sekava sepustukseni ;)

Ensin meni miehiä rivissä kohti paalun nokkaa
Kaikki paikalla ja valmiina lentoon musiikillisen vuoropuhelun jälkeen

Ei voi kuin ihmetellä miten pää kestää tämmöstä menoa!
Perinteen toiseen osaan kuuluu vielä tanssi...
...sekä toinen sisuskalut ylösalaisin vatkaava pyörintä


Yksi puiston mielenkiintoisimmista kohteista oli meksikolainen hautausmaa. Jostain syystä kuolema tuntuu jollain erityisellä tavalla viehättävän meksikolaisia ja esimerkiksi luurankoaiheiset esineet ja koristeet ovat yleisiä monessa paikassa. Pyhäinpäivänä eli kuolleiden muistopäivänä marraskuussa Meksikossa on suuret juhlat ja hautausmaa, jossa vierailin oli täynnä iloisenkirjavia hautoja meille perinteisten mustien hautakivien sijaan. Meksikolaiset uskovat hyvin vahvasti kuolemanjälkeiseen elämään ja näin ollen ajatellaan, että vainaja on päässyt parempaan paikkaan maan päältä. Hautajaiset Meksikossa eivät siis ole niin surullinen vaan enemmänkin toiveikas tapahtuma.


Asiasta kolmanteen.. Näin viininystävänä en aiemmin tiennyt, että Meksiko tuottaa myös viinejä hyvien oluiden ja tequilan lisäksi! Kaupoissa oon nähny lähinnä täällä enimmäkseen vaan jenkkiviinejä tai perinteisten eurooppalaisten viinimaiden tuontiviinejä. Viiniä on tuotettu Meksikossa jopa 413 vuoden ajan ja maa oli ensimmäinen Amerikan mantereen viinimaa. Nykyisin Meksikosta löytyy suureksi ylläyksekseni jopa 157 eri viininvalmistajaa!Koin valaistumisen hetken...
Nyt on kuulkaa kyse vakavista asioista... ;)

Huikean päivän päätteeksi siirryttiin teatterinäyttämölle seuraamaan parituntista 300 esiintyjän aikaansaamaa yöshowspektaakkelia, joka kertoi Meksikon historiasta – maya-intiaanien kulttuurista ennen espanjalaisten valloitusta aina tämän päivän Meksikon monimuotoiseen elämään asti. Pääsimme muun muassa seuraamaan kahdenlaista eri versiota mayojen perinteisestä pallopelistä, joista toisessa pomppivaa palloa tulee käsitellä ainoastaan lantioliikkeillä ja toisessa pelattiin sählymailojen tapaisten keppien kera tulessa olevalla pallolla! 

Kuvamateriaalia mulla ei tästä yöshowsta ole, koska halusin keskittyä täysin itse näytökseen omin silmin enkä kameran linssin takaa. Okei, asiaan vaikutti myös aavistuksen verran se, että pitkän päivän jälkeen kamerasta loppui tässä vaiheessa jo akkukin! Mutta tällä kertaa oli ehkä parempi niin, sillä kuvat tai videot eivät olisi millään lailla tehneet oikeutta mielettömälle esitykselle, jonka upeasta tunnelmasta voi saada käsityksen ainoastaan paikan päältä käsin. Olo on kerta kaikkiaan kuin olisi viettänyt koko päivän ihan jossain toisessa eri maailmassa ja varmaan eri aikakaudellakin! :)

Maya-soturi
Mayojen pyhä alttari. Amen!

Tunnisteet: , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu