Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Nepalilaisten makujen matkassa

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Nepalilaisten makujen matkassa
Aina välillä tunnen olevani etuoikeutettu saadessani jakaa arkeni kahden erilaisen kulttuurin, suomalaisen ja nepalilaisen välillä. Yksi mielenkiintoisimmista nepalikulttuuriin kuuluvista asioista monenlaisten perinteisten traditioiden lisäksi on - mikäs muukaan kuin mausteinen ja herkullinen nepalilainen ruoka! Tämän oivan markkinaraon ovat selkeästi huomanneet myös useat Helsingissä asuvat nepalilaiset, jotka ovat perustaneet tänne yllättävän lukuisan määrän nepalilaisia ravintoloita.

Me ei itse olla käyty kovinkaan monessa näistä ravintoloista, mutta tähän mennessä parhaaksi havaittu sijaitsee Pitäjänmäessä. Mero Nepal -ravintola tarjoilee lounasbuffetissaan maukasta nepalilaista kotiruokaa lämminhenkisellä asiakaspalvelulla. Tarjolla on aina muutaman pääruokavaihtoehdon (liha, kana, kasvis) lisäksi riisiä sekä tuoretta, voilla tai öljyllä voideltua naan-leipää, josta voi repiä palasia ja kastaa esimerkiksi ateriaan kuuluvaan, maistuvaan tikka masala-kastikkeeseen. Jälkiruoaksi on usein saatavilla vaikkapa perinteistä, makeaa mango lassia. Mero Nepal järjestää myös yksityistilaisuuksia, joista me ollaan osallistuttu muun muassa perinteiseen nepalilaiseen riisinsyöttämisseremoniaan (huoh, että taas suora käännös 'rice feeding ceremony'-tilaisuudesta kuulostaakin suomeksi mahdollisimman harhaanjohtavalta!) sekä Uuden Vuoden aattoa edeltäviin kekkereihin.


Nepalilaista tanssia upeassa perinteisessä puvussa
Kuin suoraan Bollywood-elokuvasta! :)

Tyypillinen nepalilainen ateria koostuu pääpiirteissään riisistä, joko keltaisesta tai tummasta linssikeitosta sekä hieman suolaisesta ja happamasta kasvislisukkeesta (Nepalese pickle). Naudanlihaa ei Nepalissa syödä lainkaan, sillä lehmä on hinduille pyhä eläin. Sen sijaan aterialla voidaan tarjota esimerkiksi kanaa, vuohen- tai puhvelinlihaa, jota etenkin pääkaupungista Kathmandusta kotoisin oleva Newari-kasti syö. Kasvisvaihtoehtoja löytyy myös runsaasti - tyypillisimpiä ovat esimerkiksi kukkakaali, purjo, munakoiso, pinaatti sekä erilaiset pavut ja kikherneet. Kaikki kasvikset paistetaan, eikä mitään syödä raakana, sillä nepalilaisen käsityksen mukaan kyse on silloin 'pupunruoasta'.Itse tehty 'chicken choila'
Iloisen värikkäitä kasviksia
Lisää värejä sekä tulinen tomaatti-sipuli-lime-kastike, nam!


Nepalilainen ruoka on suomalaiseen makuun yleisesti ottaen jonkin verran mausteista ja tulista. Itelläni on muutaman kerran erehdyksissäni chilin palasta puraistessa silmät ja nenä vuotaneet solkenaan ja seuraavat 10 minuuttia oon tehnyt lähituttavuutta vesilasin jos toisenkin kanssa :D Suomen nepalilaisissa ravintoloissa ruoka on kuitenkin yleensä tehty suomalaiseen suuhun sopivaksi, johon toki pyytäessä saa varmasti vähän tai enemmänkin lisäpotkua! Usein käytettyjä mausteita chilin, inkiväärin ja valkosipulin lisäksi ovat kurkuma-, kuminansiemen- sekä korianterimausteet.

Ihan oma lukunsa ovat Nepalissa suositut 'momot' eli liha- tai kasvistäytteiset taikinanyytit. Suomeksi momoista taidetaan käyttää sanaa 'myky', mutta omasta mielestäni jo sana momo kuulostaa korvaan huomattavasti herkullisemmalta kuin suomenkielinen vastineensa. Momojen valmistus on Nepalissa koko perheen yhteistä laatuaikaa, jolloin jokaiselle perheenjäsenelle riittää tekemistä joko taikinan valmistuksessa, täytteiden pilkkomisessa ja sekoittamisessa mausteiden kanssa, taikinanyyttien käsinmuotoilussa ja täyttämisessä sekä valmiiden nyyttien höyrystämisessä. Aterian kruunaa tomaattipohjainen, hieman tulinen ja tuoreella korianterilla höystetty kastike.Momoja saa eri muodoissa - vain mielikuvitus on rajana nyyttien muotoilussa!
Kotitekoinen versio :)

Täällä Suomessa monet nepalilaiset pitävät myös välillä momo-iltoja, jolloin esimerkiksi suuri joukko nepalilaisia opiskelijoita kokoontuu yhteen kokkailemaan ja sosialisoimaan moneksi tunniksi (momot ei oo siis mitään pikaruokaa itse tehtyinä!). Omasta mielestäni tämä on ihan hauskaa, sillä kuinka usein esimerkiksi suomalaiset miehet viettää poikien iltaa KOKKAILEMALLA koko yön? ;) Nepalissa momoja saa myös katukojuista tuoreena ja edullisesti, jos haluaa joskus skipata aikaa vievän valmistusvaiheen ja siirtyä suoraan nauttimaan itse makupaloista :)

Jos jollakulla on tähän ruoka-aiheeseen liittyvää lisätietoa, tarkennusta, korjausta tai muuta kommenttia niin laittakaahan ihmeessä tulemaan! :)

Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu